Berounka- Tetín a okolí

Berounka – Tetín

Berounka proběhla Berounem, tam přijala vody divoké říčky Litavky, která pramení v Brdech. Tím definitivně opustila Křivoklátsko a vklouzla do Českého krasu. Teď se projdeme okolo Berounky v Českém krasu. Nejprve si na chvíli odběhneme nad řeku do nedalekého Tetína. Zde nás uvítají dvě tabule s názvem „Tetínské vyhlídky“. Ty nás provedou naučnou stezkou. Na té je umístěno 5 tabulí  ,které seznamují s bohatou  historií tohoto místa. Odvedou nás do míst, odkud jsou krásné výhledy do skalnatého kaňonu řeky. Zřícenina hradu Tetína stojí na příkré skále nad řekou, s fantastickým výhledem do okolí .
Původ Tetína  je prastarý staroslovanský. Patřil Tetě dceři Krokově,  která byla kněžkou a učila lid uctívati bohy. Jako hrad knížecí byl sídlem  mnohých členů rodiny Přemyslovců. Místo je spjato se sv. Ludmilou, které byl hrad  přiřčen za její vdovské  sídlo. Kněžna Ludmila byla na nedalekém hradišti v roce 921 zavražděna. Ve  13 stol. hrad zaniká a na konci ostrohu  vzniká nový rytířský hrádek, který byl podřízený purkrabímu na Karlštejně- tehdy Karlově Týně. Hrádek byl zpustošen za husitských bouří a tak jen kostel sv. Ludmily, zbudovaný na hradě, připomíná původní Tetín Z té doby zde zbyl kostelík svaté Kateřiny, který byl  vystavěn roku  911 v byzantském slohu. V něm byly uloženy ostatky sv. Ludmily až do doby, kdy byly převezeny   do chrámu sv. Jiří na  na pražském Hradě. V obci se nachází Vojáčkův statek a další ze zdejších kostelů ,kostel sv. Jana Nepomuckého. Na místní faře působil  jako duchovní v Tetínských kostelích v letech 1527-1523 známý  Český kronikář Václav hájek z Libočan. Václav Hájek byl rovněž i děkanem Karlštejnským.
Tetín je dodnes  vděčným turistickým cílem .Od kostela sv. Jana Nepomuckého jsou výhledy směrem na Beroun Ze strmé skály na které se rozkládala jeho starobylá část,  je nádherný výhled do říčního kaňonu Berounky až je skalám na Svatém Janu pod Skalou,  na četné vápencové lomy, které řeku a  provázející železniční trať, která se vine dole  pod skalami.

Miki Ryvola
Dunění kopyt večer slýchávám,
údolím jarní kurýr jede k nám,
v peřejích řeka zvoní a jarem vítr voní,
přijíždí jarní kurýr,dobře ho znám.
Ví , celej kraj to ví,
veze nám jaro v  brašně sedlový.

Napsat komentář