Berounka-Stradonice oppidum, Nižbor, Cyklostezka ,František Nepil

Stradonice-vesnička nad Berounkou, nedaleko Nižboru a vlastně i Berouna. Byly proslaveny  nálezem keltského pokladu. Ten zde byl objeven dne 2. srpna roku 1877.Bylo zde nalezeno zhruba  200 keltských mincí -zlatých duhovek. Tato událost rozpoutala doslova zlatou horečku. Na vrch Hradiště ,kde byl poklad nalezen přijeli okamžitě lidé, s chtíčem po bohatství a tuto lokalitu prokopali skrz  na skrz. Vypráví se, že zde každý den kopalo až 300 lidí. Vrch byl ještě v pozdější době několikrát prozkoumán archeologicky. Bylo zjištěno, že vrch Hradiště byl před dávnými časy osídlen Kelty. Keltové jsou vůbec první pojmenovaní obyvatelé české kotliny. Objevili se zde přibližně kolem roku  500 p. n. l.. Žili zde přibližně  5 století /doba laténská/.Stavěli zde první sídlištní centra / oppida /. Byli zručnými hutníky, řemeslníky a obchodníky. Razili první mince.  Znali sklo a platili za vynikající umělce. Vrch Hradiště byl pro Kelty dobře chráněným místem, mezi Berounkou a Habrovým potokem.  Rozloha oppida činila cca  90  ha. Oppidum  Stradonice je dnes mezinárodním pojmem. Dnes je zde vybudována naučná stezka Po její trase je umístěno 6 informačních panelů, které informují o historii oppida a keltského národa, nalezených předmětech, archeologickém průzkumu a nálezech na tomto území. Na vrcholu, kde bývala akropole je zasazen kříž. Ten označuje místo, kde byl keltský poklad v roce 1877 nalezen. Kříž byl několikrát vandaly poničen. Od oppida je vidět dolů do údolí Berounky ,na celou obec Nižbor a  na zámek. Původně byl královským hradem, který byl na ostrohu nad Berounkou založen  Přemyslem Otakarem II. V letech 1720-1724 byl hrad přestavěn na zámek. V roce  1977 celý objekt zakoupila obec. v roce 2004 po rozsáhlé rekonstrukci, zde bylo otevřeno Informační centrum keltské kultury.
V Nižboru byla v roce  1903 založena sklárna  Antonínem Rücklem, členem staré rodiny sklářů. Ta se stala brzy známá v celé Evropě. V roce 1945 byla znárodněna a v roce 1965 začleněna pod uskupení Sklárny Bohemia. V roce 1992 pak sklárnu zprivatizoval pravnuk Antonína Rückla,Jiří Rückl. Sklárna dnes nese jméno Rückl Crystal. Provoz sklárny je možno navštívit a seznámit se s výrobou foukaného a broušeného skla. Předci rodiny Rücklů i sám zakladatel sklárny Antonín Rückl našli svůj poslední odpočinek na Stradonickém hřbitově.
Okolo Berounky je vybudována pěkná nová cyklostezka, která spojuje Nižbor s Berounem a je spojnicí cyklostezky z Berouna do Srbska. Cyklostezka nabízí i příjemnou pěší procházku.

Setkání s Františkem Nepilem
Stradonice se však mohou pochlubit i tím, že zde dlouhá léta pobýval přechodně na své chalupě spisovatel František Nepil ,se svojí manželkou Zdenou Nepilovou. Prvně a také naposled jsem se setkala  s Františkem Nepilem ve Stradonicích,11.6. 1994- kam byl pořádán zájezd Exkurzní komise OROS-pracovníků školství v Rokycanech. Pod názvem Berounsko -beseda se spisovatelem Františkem Nepilem. O zájezd byl velký zájem a tak účastníci zájezdu obsadili  3 autobusy. Setkání se pochopitelně konalo u Nepilů na chalupě. Tedy na jejich zahradě, protože jejich chalupa by určitě tolik lidí nebyla schopna přijmout. Od manželů Nepilových jsme tehdá byli všichni velmi srdečně přijati a náležitě pohoštěni. Paní Nepilová napekla koláče a připravila obložené chlebíčky a vše bylo vystaveno na  dvorku před chalupou , na dlouhých podložených prknech. Beseda s Františkem probíhala na zahradě za chalupou. Byl to takový menší ,čilý, dobrosrdečný člověk, s veselýma očima a s velkým smyslem pro laskavý humor. Vyskočil na vysoký pařez ,předčítal nám ze svých knih a dlouho nás bavil svým pomalým a nezaměnitelným hlasem. Ten snad znal každý z jeho rozhlasových pořadů „Dobré a ještě lepší jitro“. V roce 2015 již tomu bylo 20 let ,kdy jeho hlas umlkl navždy. František Nepil zemřel v září  v roce 1995. Pochován je na Stradonickém hřbitově.
Stradonice jsem navštívila od té doby vícekrát-s manželem, se známými, s přáteli. S paní Nepilovou jsem si dlouhá léta dopisovala a poznala se i s její dcerou Helenkou. Balíček jejích krásných dopisů stále opatruji.

Napsat komentář