Berounka -Křivoklát a okolí

I když je ještě mnoho krásných míst v okolí Berounky, my se nyní přesuneme do Roztok u Křivoklátu. Vydáme se na naučnou stezku „Paraplíčko“ Vyjdeme od mostu v Roztokách směrem ke Křivoklátu Míjíme ZŠ a hned za železničním viaduktem odbočíme vpravo po značené turistické stezce. Překročíme rakovnický potok, který  se v Roztokách vlévá do řeky Berounky. Stoupání je zpočátku prudší, ale zase ne dlouhé. stezka nás odvede na ostroh nad Berounkou. Zde je umístěn altánek ve tvaru paraplíčka. Z plošinky opatřené zábradlím jsou krásné výhledy do údolí Berounky, po i proti jejímu proudu.. Když se pokocháme výhledy do údolí, budeme pokračovat po značené stezce  lesním porostem ve stráni. Informace o stezce nám budou nabízet instalované informační panely. Stezka nás odvede k další vyhlídce a k pomníku Karla Egona II z Fürstenberku. Říká se, že z této vyhlídky je na hrad nejkrásnější pohled. Z umístěného panelu se návštěvníci dozví o vzniku pomníku a o historii Křivoklátu. Stezka pokračuje směrem k parkovišti nad hradem. Pochopitelně nevynecháme prohlídku hradu.

O hradu Křivoklátu lze říci,že je předchůdcem  Karlštejna .Původně zde byla dřevěná stavba,která stála uprostřed rozsáhlých prastarých lesů na skalnatém pahorku,pod kterým pospíchá  Rakovnický potok k blízké Berounce. Ve  12 stol. byl přestavěn na hrad kamenný. Jeho základy mají tvar  trojúhelníka . Každém rohu se nachází věž. Na východní  straně stojí Veliká věž,k jihu je obrácena Lidomorna. Na severní straně je věž Huderka. Zde údajně hrávala hudba,aby prý nebyl  z blízkých mučíren slyšet nářek vězňů,kteří zde byli vyslýcháni. Hradu vévodí okrouhlá věž. V přízemí se nachází hladomorna,nad ní ve třech poschodích  jsou uloženy  sbírky muzea.-zbraně,vykopávky z hradiště u  Stradonic,lovecké trofeje .Z ostatních památností vynikají:rytířský sál s památkami písemnými,gotická kaple s umělecky řezaným oltářem nesmírné ceny.Dole je vězení,v němž mimo jiné  byl vězněn  bratrský biskup Augusta. O Křivoklátu se zmiňuje již kronikář  Kosmas.. Hrad Křivoklát sloužil králům jako letní sídlo. Zde se oddávali lovu a to zejména Václav I, ,Přemysl Otakar II. a Václav IV. Zajížděli sem i Habsburkové  a odstřelovali v rozsáhlých lesích jeleny.Král Václav I zde přišel při jednom z lovů o oko. Král Karel IV na hrad jezdil zřídka. Hrad několikrát vyhořel. Po požáru roku 1826 byl opraven podle podoby ,jakou měl v 16 stol. 

Městys Křivoklát vznikl sloučením obcí Budy a Amalín. V současnosti spravuje ještě nedaleké osady Častonice  a Písky. Častonice byly ke Křivoklátu připojeny v roce 1864. Amalínu vévodí kostel sv. Petra. Amalín byl proslaven světovým houslovým virtuosem Ferdinandem Laubem,který byl místním rodákem.. Domku,ve kterém žil se říkalo Laubovna. Na pozemku stávala jeho socha.-ta byla později převezena do Prahy na Petřín. Z Amalína klesá silnice dolů k meandru Berounky ,do malé osady Častonice.První zmínky o obci pochází ze 14 stol.V 15 stol. zde stávala tvrz,jejíž majitel měl povinnost chránit brod přes řeku.Od poloviny 16.stol. se zde dobýval  olověný klejt pro račické hrnčíře.Ti jím polévali své výrobky. Památkou Častonic je zvonička,postavená roku  1804 gruntovníkem Václavem Vydrou, na památku narození syna. Kromě několika zemědělských statků se dnes jedná o rekreační oblast.Odtud se můžeme vydat po neznačené  stezce po proudu Berounky. Míjíme krásná a romantická zákoutí ,které okolí řeky nabízí. Prochází se okolo chatových osad,které lemují břeh řeky. Stezka nás odvede až pod příkré a skalnaté stráně PR Brdatka. Tu provází naučná stezka s informačními panely. Nad protějším břehem řeky leží vesnice Újezd nad Zbečnem.Zde začíná silnička,která nás odvede zpět do Amalína.

Taxmeni :
teď telefon marně zvoní
a snaží se vyrušit nás,
to nás nebolí- jsme v údolí,
kde není slyšet jeho hlas…..

Napsat komentář