Chlum vyhlídka Na Plazu a okolí

Obec Chlum leží nad pravým břehem řeky Berounky. Nejstarší písemná zpráva o vsi je z roku 1379. Do roku 1924 byla spjata se Zvíkovcem. Mezi památkově chráněné a významné stavby v obci patří řada roubených chalup, špejchar z roku 1825 a kaplička zasvěcená sv. Ludmile. Na vyhlídku Na Plazu nás odvede  červená TZ z této hezké a vždy upravené vesničky .Proplete se  s námi mezi domky a chaloupkami , takže si chvílemi  myslíme, že jsme u někoho na dvorku .Kdepak- za chvíli nás odvede na zalesněnou stráň a zde s námi stezička klesá z prudkého kopce.  Za chvíli stojíme na okraji příkré skály, který je opatřen zábradlím. A to už jsme na zmíněné vyhlídce. Je zde lavička ,návštěvní kniha a opodál  mapa regionu. A pak už to, čemu jsme se sem  vypravili. Pod strmou skalou pospíchá v hlubokém údolí řeka Berounka. Po levé straně máme Chlumskou stráň, která je přírodní rezervací o rozloze 150 ha. Tou byla vyhlášena již v roce 1933 a je nejstarším chráněným územím na Rokycansku. Dole v údolí na úpatí Chlumské stráně jsou seřazené chaty a chatičky. Někde v dáli proti proudu řeky můžeme za jejím meandrem tušit zříceninu hradu Krašova. Dole pod námi , na druhém břehu řeky začaly bagry redukovat  rozsáhlý komplex“ Maják Ptyč. „Firma  Daniely Kuchtové nechává strhnout část nedostavěného komplexu. měl ukrývat jeho interiér se můžeme stále jen dohadovat. Teorií se hned objevilo několik…“co na nás svět zas zítra vymyslí ?“ Betonový komplex se nyní po rozsáhlých  úpravách a demoličních pracích má stát Parkem  Berne. Investorem tohoto projektu je společnost Double Square Group  Podle developera bude kombinovat rozsáhlé trezorové místnosti v podzemí s luxusními rezidencemi na povrchu. Nově vybudovaný areál by se měl postupně sladit s okolní krajinou. Dříve zde býval rozlehlý hospodářský dvůr, v okolí se pěstoval chmel a jezdívalo se sem na chmelové brigády. Dnes není po chmelnicích a jeho pěstování ani památky- vlastně ano, zůstala tady bývalá sušárna chmele. V roce 2009 byl původní dvůr zbourán  a na jeho místě  byl budován zmíněný komplex.

Dole v lukách  po proudu řeky je vidět z vyhlídky k opravenému kostelu sv. Petra a Pavla. V těchto místech kdysi procházela významná obchodní stezka. Ta přicházela od Zvíkovce překračovala brod pod  dvorem Hamouz a pokračovala dál podél Berounky- tehdejší Mže směrem ke Krašovu. V místech, kde stojí kostelík, panoval již ve 13 stol. čilý život. Stávala zde vesnička s kostelem sv. Petra a Pavla. Kostelík měl původně  románskou podobu, později byl přestavěn  do gotiky. Nepřízní času ,však byla vesnička i kostelík postupně zničeny .Poprvé  byla vesnička i kostel zničeny za husitských válek. V roce  1481 je již vesnička zmiňována jako pustá. Z kostela zde zůstala pouze ruina. Občas  byla projevena snaha kostelík opravit, ale marně. V roce  1881 byla navržena jeho demolice. Ta se nakonec na nátlak obyvatel okolních obcí neuskutečnila a kostel byl v roce 1895 opraven. Přibyla i věžička do které byl zavěšen zvonek dovezený z Chříče. Po druhé světové válce se kostel ,ponechaný bez lidské pomoci ,proměnil ve zříceninu. opadaly omítky, rozpadla se střecha a s ní i zmíněná věžička. Do 90 let 20 stol. se zachovaly pouze jeho obvodové zdi ,ale i ty poničila povodeň v roce 2002 a
zbytky kostelíka byly celé zaplavené. Když voda opadla, zůstalo jen bahno, narušené zdi . vyvážel se nepořádek čistily a zpevňovaly se zdi. Časem se opravil i interiér a místo nebe  zaklenula kostelík nová střecha a kostelík se dočkal i nové věžičky. Dnes je kostelík krásně opravený. Pořádají se v něm příležitostně mše, výstavy, koncerty a také svatby. Vedle kostela stojí od roku  2013 krásné sochařské dílo – sv. Jan Nepomucký/patron vorařů a vodáků/,-které  vytvořil z pískovcového kvádru sochař Bartoloměj Štěrba.

K obci Chlum náleží statek Hamouz, statek Sádky a bezmála  60 chat  podél potoka Radubice  a při pravém břehu Berounky.

 

Brontosauři :
A tak vyšlápli si ránem a první listy stránek
popisujou písmem,co poslal z lesů vánek,
hledaj na slunci si místo,kdo z nich ví,
co zítra na ně svět zas vymyslí…..??

​Zacházíme s tímto světem,

jako bychom měli ještě jeden rezervní v kufru

Jeane Fondová

Napsat komentář