Český kras-Koněpruské jeskyně

Charakteristickým projevem krasových pochodů je vznik jeskyní a rozsáhlejších jeskynních systémů. Nejvýznamnější je systém Koněpruských jeskyní na Zlatém koni, nad vesnicí Koněprusy-nedaleko Berouna. Jeskyně jsou zde vyvinuty ve třech patrech s celkovou délkou chodeb přes 2 km.. Dvě vyšší patra jsou zpřístupněna veřejnosti a patří k nejnavštěvovanějším přírodním objektům u nás. První písemná zpráva o existenci jeskyní pochází až z roku  1822. Pro dnešní návštěvníky byly objeveny v roce 1950 při těžbě vápenců v Houbově lomu na  na jižním úbočí Zlatého koně. To ale nebylo poprvé, kdy někdo do těchto podzemních prostor vstoupil. V  15 stol . využili horního patra neznámí pachatelé  a udělali si v něm penězokazeckou dílnu.
Ke Zlatému koni se váže pověst o pokladu, který je ukryt v jedné z jeskyní ,hluboko pod zemským povrchem. K pokladu kromě peněz, zlata , stříbra a drahých kamenů patří i kůň ulitý z ryzího zlata. Poklad získá ten, kdo má zlaté vlasy a železnou ruku. Když se o to pokusila zlá a bohatá paní z nedalekého hradu, která si opatřila železnou rukavici a zlatou síťku na vlasy, proměnil ji strážný duch pokladu ve zlatou sochu. Štědře však odměnil chudou, ale hodnou služku a jejího snoubence kočího, kteří si pak mohli koupit pěkný statek.
V okolí Koněpruských jeskyní je vybudovaná naučná stezka ,která návštěvníky odvede  do bývalého opuštěného lomu Kobyla, nebo na nedaleký bájný vrch Kotýz.

Řekni ,čím to může být, tvůj důvod chci znát.

Stojím před jeskyní a strach bych měla mít,

když mě schválně lákáš do tmy jít….

Napsat komentář