Okolí Jablecké myslivny a Sládkova studánka

Okolí Jablecké myslivny a Sládkova studánka

 
Nedaleko Zbiroha nad  vesničkou Přísednice stojí  na rozlehlé louce,uprostřed malebné přírody Jablecká myslivna. Kdo nepospíchá a otočí se zpět,má před sebou nádherný obraz. Uvidí daleko do okolní krajiny. Ke Zbirohu-je vidět část města pod siuetou zbirožského zámku,k vesničce Jablečno-i její název už je pěkný,tak jako ona. A nad Jablečnem stoupají pastviny až pod  vrch,který ukrývá buližníkový hřeben Babí skály.Uvidí  na vrch Radeč,  a další okolí vrchy Světovinu,Holeček. Jen vesničku Přísednici s krásnými roubenkami a zvoničkou není vidět.. Ta je mezi kopci schoulená,jako malé koťátko. /Tak alespoň přidám její fotografii. / V dálce se táhne hřbet Brdské vrchoviny. .Je vidět k obci Líšná. A ten,komu ty rozhledy učarují,může projít loukou ,kterou ho provede modrá TZ a dojde  ke křížku,který připomíná tragickou událost. Tady se může posadit na bytelnou lavici ,vyrobenou z jednoho z obrovských kmenů,které okolí obklopují.Nádhera,klid,ticho.A ty výhledy do dálek. 

​Nad obcí Přísednice se kdysi  nacházela „vlčí obora“. Antonín Drachovský se ve svých Kulturních obrázcích ze Zbirovska o tomto zmiňuje. :“Jedním z míst, kde byli vlci loveni byla obec Přísednice. S písemných pramenů dovozujeme, že existovala v severozápadní poloze nad Přísednicí /u Zbiroha/. Ke zdejšímu lesu poblíž Matčiny hory se váže pomístní název Obora,který vypovídává o přítomnosti  vlčí zahrádky.V roce  1670 se v Přísednicích připomíná obora vlčí, nade vsí a všelikými nástroji,do nichž se vlci chytají.“  Dále volně zpracováno-Vlci byli chytány do hlubokých jam. Na vrcholu byla jáma zakryta větvemi a listy s připravenou návnadou Návnadu představovalo zpravidla živé jehně, nebo  kůzle. Usmrcení zvířete ,tedy vlka měly zajistit kůly umístěné na dně jámy…

Myslivna patří Colloredo Mansfeldům,tak jako okolní polesí. Je využívána pouze k rekreačním účelům,možná i pro hosty. V roce 2014 byla u myslivny přistavěna krásná roubenka.

Nebo může po odpočinku na lavici pod křížkem pokračovat dál po modré turistické značce.Ta ho vede  směrem do údolí Zbirožského potoka k Sýkorovic mlýnu. Zde najde vzpomínku na básníka J. V. Sládka.Je v části lesa,kde se to jmenuje “  V království “ Pod cestou v roklině spatří  studánku se stříškou a  kamenný pomníček  se vzpomínkou na básníka.Do Sýkorovic mlýna často docházel básník ke svojí tetě. Prý právě u této studánky ho kdysi napadly verše,které se dříve objevovaly ve všech čítankách a tak je snad všichni známe.Vzpomínáte na ně: „Znám křišťálovou studánku,kde nejhlubší je les,tam roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes „.Snad byla skladba lesa tehdy před léty jiná .Dnes by tady asi vůkol rudý vřes  nebyl.Pochopitelně les se mění . Možná tento les dříve  opravdu vypadal jako“ V království.“ Pomníček sem nechalo v roce 2012  umístit  zbirožské Sdružení přátel muzea J.V .Sládka.Kdo chce ,tak se může vracet stejnou cestou a ještě si zaskočit k vrcholu Matčiny hory,která je opředená pověstmi.Odtud už je to k ní “ co by kamenem dohodil „.

 
Teď seděj známí lesníci,
na Přísednici v seknici a s nima já,
zas jíme stejný krajíce,
že okováme zajíce se pábit dá.
Pak staré kempy pod Vlastcem,
na Muří nohu jít zas chcem a Zbirožák,
tam Plivník hraje Vačkáře,
mně štěstí stoupá do tváře a vlhne zrak…
Honza Vyčítal